DOMAĆI MED PODGORICA CRNA GORA
Mediteranska klima, koja se sudara sa kontinentalnom u planinskom dijelu Crne Gore, daje izuzetno efikasno ljekovito bilje kao što su pelin, vrijesak, drača i zanovijet. Med sa tih prostora nazivamo Domaći Med, a iza toga imenastoji naša garancija da se radi o 100% prirodnom ECO proizvodu, tj. o čuvenom medu najboljeg kvaliteta. U našem asortimanu takođe imamo i dvije vrste meda iz kontinentalnog dijela Crne Gore: Livadski med i med od bagrema.
Specifičan miris, boja i ukus našeg meda su garancija kvaliteta.
Značaj meda za čovjekov organizam
Med povečava imunološku zaštitu organizma, posjeduje antibakterijsko, antiprotozoično, antimikotično dejstvo, protivupalno dejstvo, antialergijsko dejstvo, hemopoetično dejstvo (formiranje krvi), izbacivanje sluzi iz pluća, regenarativno (obnavlja oštećene ćelije), stimuliše rad srca, uklanja bol, neurotično dejstvo, prirodni doping, uklanja zatvor, detoksično (protivupalno) dejstvo. Prema pravilniku o kvalitetu meda med treba da sadrži 16-20% vode, 74% invertnog šećera (40% fruktoze, 34% glukoze), saharoze do 5%, fermenti: dijastaza, invertaza, katalaza, peroksidaza, lipaza. 16-20% vode, mineralne materije: Fe, Ca, Na, Ka, Mg, Cl, P, S, J; mikrolementi: Mn, Si, Al, B; vitamini: B1, B2, B3, B6, B7, B12, E, K, C. Bjelančevine, hormone, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Karakteristike hranljivih materija za normalan život i kako ljudi tako i pčela potrebno je da pčele sa hranom obezbjede sledeće hranljive materije: bjelančevine, masti, ugljene hidrate, mineralne soli, vitamine i vodu. Sve ove materije su složene, visokomolekularne i posjeduju veliku zalihu energije. U organizmu se razlažu na prosta jedinjenja, formirajući na kraju prostije niskomolekularne materije koje se disanjem i sistemom za izlučivanje udaljavaju iz organizma. Gotovi med u sebi sadrži sve ove hranjive materije te je on tako veliki izvor energije.